Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halloween története

2008.09.21
Jack O'Lantern - Halloween töklámpása
 
Az ír eredetű lámpás hagyománya az Egyesült Államokban kelt önálló életre, napjainkra pedig a Halloween legalapvetőbb jelképévé vált.
Kép
 
A Halloween valószínűleg kelta eredetű hagyomány, az Észak-Amerikába érkező írek honosították meg az ünnepet a földrészen. Írországban a 19. század közepén söpört végig a Nagy Éhínség: a lakosság legalapvetőbb táplálékát, a burgonyát járványszerű betegség támadta meg. Az éhínség és az abból fakadó kivándorlási hullám következtében ötven év alatt a lakosság létszáma a felére csökkent. A kivándorlók elsődleges célpontja Észak-Amerika volt, jelentős számuknál fogva pedig nem meglepő, hogy hagyományaik közül számos beépült a tömegkultúrába (Halloween, Szent Patrik napja). 
A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti Jack O'Lantern kialakulását. A léha életéről és a másokat megtréfáló jelleméről híres kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, aki megígérte neki, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Amikor Jack meghalt, hiába próbált bejutni a mennyországba, Szent Péter útját állta. A mennyből és a pokolból kirekesztett Jack az ördögtől egy széndarabot kapott ajándékba, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot vajrépába tette és ezzel bolyong számkivetettként. A legendában visszaköszön a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik.
Az Észak-Amikában elterjedt hagyomány annyit módosított a szokásokon, hogy vajrépa helyett sütőtököt használnak lámpásnak: a tök tetejét levágják, a belsejét kikaparják, oldalára rémisztő arcot faragnak, belsejébe pedig mécsest vagy lámpát helyeznek. A szörnyet formázó tök, Jack O'Lantern figurája Halloweenkor mindenhol megjelenik, túlnőtt a töklámpás szerepén. Használati tárgyak, jelmezek, dekorációk vagy éppen sütemények készültnek Jack bolyongó szellemének arcával.

A fejnélküli lovas: Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.